Møt trollmannen

Har tøyet blitt for lite? For stort? Hullete? Ikke kast det – fiks det! Bærekraft og gjenbruk er i fokus, og med trollmannen i tredje etasje på Hvaltorvet, får plaggene dine forlenget levetiden sin.

På Maral Skredderi i tredje etasje sitter det en ung kar. Foran seg har han en symaskin med et stykke grå tekstil som skal trylles om til en dressbukse. Det er Reza som er på jobb. 29-åringen har hatt en symaskin foran seg godt over halve livet.

Etter å ha jobbet som selger, både i matbutikk og klesbutikk, er det ingen tvil om hva han liker best.

– Som selger hadde jeg de samme rutinene, både dag og kveld, og det ble litt for kjedelig for meg. Men foran symaskinen trives jeg veldig godt. Det er stor variasjon i hva jeg gjør, og hver dag er forskjellig, forteller han.

Utfordrende arbeidshverdag

I et og et halvt år har Reza fått utfordringer som skredder på Hvaltorvet. Han utfører alle typer reparasjoner og søm.

– Vi kan reparere alle typer jakker, både yttertøy, skinnjakker, kåper og dresser, alle former for kjoler: Ballkjoler, brudekjoler og bunader som enten må sys inn eller ut, og bukser.

Den talentfulle skredderen kan gi nytt liv til så mange ulike former for tekstiler, at han nesten glemmer de utradisjonelle. Han kan nemlig fikse ting som hageputer, telt og til og med sy båtkalesjer. Ferdes du mye i Sandefjordsfjorden, og trenger spesialsydd kalesje til båten? Ikke noe problem.

– Det er mye reparasjonsarbeid, men vi kan også sy ting fra start , for eksempel dresser på mål til spesielle anledninger, sier han.

Bra for miljøet

Maral Skredderi har flere faste kunder i alderen 30-90 år, men skulle gjerne sett at flere unge var litt mer opptatt av å ta vare på plaggene sine.

– Med miljø og gjenbruk i tankene, er det lurt å bruke skredder til å reparere ting og bruke dem litt lenger. Bruk og kast-samfunnet koster miljøet mye, forteller Reza.

Miljøaspektet er en stor del av hverdagen hans. Og han forteller at han får en god følelse av å jobbe med søm og skredderi.

– Jeg får litt ekstra god samvittighet hver gang jeg reparerer noe, for da vet jeg at jeg har gjort en god gjerning for miljøet.

Alt kan fikses

– Hvis jeg tar meg selv som et eksempel, så har jeg hatt utfordringer med å kjøpe klær som er perfekte for akkurat meg. Enten er det for stort eller for lite. Men heldigvis kan jeg bare tilpasse plaggene så de passer meg. Og skulle jeg få hull i noe, så reparerer jeg så jeg kan bruke det lenger. Det er verdt å huske, forteller han.

Og er det en oppfordring han ønsker å komme med til folk i Sandefjord, så er det nettopp det.

– Ønsker du å gjøre noe godt for miljøet og tenker at gjenbruk er viktig, så er du hjertelig velkommen til Maral Skredderi på Hvaltorvet, avslutter Reza.

 

 

     

     

     

  • Publisert: 8. september 2023
  • Tekst: Malin Ramberg

Logg inn